- Bengts pysseltips

image570

Jo jag tänkte - om du får en regnig sommar eller om du bara har det sådär supertrist en dag så kan du ju göra en bunt av Hajk-Bengts pysseltips. Väd sägs om:
Bengt lär sig vika servetter, Bengt gör en burkträdgård eller varför inte Hur man gör konstverk av fiskben. Vissa är hysteriskt roliga!

Lycka till!

image569

- mycket blir det!

image566
image567
image568

106 000 (etthundrasextusen!) burkar öppnas var 30:e sekund i USA! Fotografen
Chris Jordan har precis öppnat en utställning i New York - där han visar upp sina uträkningar. Vi kan se dem här.

Var femte minut förbrukas 2 miljoner plastflaskor. Jisses! 

- skrubbhandske

image565


Jag tror, banne mig, att jag ska svänga förbi
Claes Ohlson innan semestern och köpa mig ett par skrubbhandskar. Det borde bli roligare att skrubba potäterna med dessa. 19 kronor paret. 

- inspiration i glas

image563


En inspirationsbild från
Åhléns - jag tycker verkligen om när udda glas i olika höjder får stå så här tillsammans. Snyggt!

- bebissäng

image562


Jag tyckte att den här bebissängen var riktigt, riktigt smart. Att ha bebisen nära men slippa rädslan över att man ska rulla över den lilla.
Culla Belly heter sängen.

- lysande för lampknappen

image561


Hos
Shelterrific hittade jag dessa coola plattor för lysknappen och kontakten. Inspirerande!

- fågelbrandvarnare

image559


För ett bra tag sen
efterlyste jag snyggare brandvarnare, just såna som denna som man knäpper fast på en lampsladd. Den här har just vunnit en holländsk designtävling, hurra för sånt!

- god midsommar!

image558


Nu är jag hemma igen och håller som bäst på att förbereda mig inför midsommaren. Ska strax bege mig ut i seega midsommartrafiken, vilket förstås känns mindre roligt - ska dock ta ett snabbstopp på
Biltema för att köpa ett exemplar av den snyggaste lilla grillen först!

God midsommar på er alla!  :)

- climate care

Jag håller på att packa (igen) för ikväll ska jag flyga iväg ett par dagar på jobb. Det känns inte helt klimatsmart att just flyga hit och dit - men för att stilla det dåliga samvetet kan man genom Climate Care räkna ut hur mycket koldioxidutsläpp flygresan går på och därefter kompensera utsläppet med att betala en slant. Min resa idag kostar således 6,50. Pengarna går sedan till en massa bra välgörenhetsprojekt, här i DN kan du läsa mer. 
 image557



Tips: hos Pethra på Inredningsbloggen kan du läsa en bra intervju med den holländska bloggaren Bloesem.

- jisses, så många skor!

image556

Som tur är har jag väldigt få skor om man nu jämför med den här bilden. Phuu.
Men kanske kan det inspirera någon till förvaring?*

*Fast själv skulle jag föredra den där trappan med lådor som jag
bloggade om tidigare för förvaring till skor.

Bild från Sköna Hem.

- vilken av dina stolar vill du ska bli en gungstol?

177762-554177762-555

Men de här käcka skenorna är det nämligen möjligt att omvandla vilken (nästan vilken) stol som helst till en gungstol. Genialiskt!

Formgivaren heter
Guido Ooms, och ja - hoppsan, han är visst holländare...*

* För nytillkomna läsare kan jag berätta att när jag OFTA hittar snygga designprylar så visar det sig att det är en holländare som har varit framme - kanske jag borde bo i Amsterdam istället...  ;)

- jamenvisst vill man ha ett i trä!

image553

Så snyggt! Allt annat än det fula jag har i plast är förstås snyggt... Men varför inte ett tangentbord i trä?

Jag hittade bilden via
kostasvoyatzis men tangentborden kommer visst härifrån: Hacoa.

- mina amsterdamtips

Det regnar ute och det känns som det var längesen vi kom hem från den där underbart, alldeles fantastiskt trevliga resan (en vecka sen). Och jag känner att det är dags att sätta ihop mina tips - så att jag inte glömmer något...

Vi börjar med café
Proef. Tipset hittade jag hos Bloesem. Det var lite knepigt att hitta dit, området fanns inte riktigt utsatt på någon av våra kartor och när vi frågade på gatan visste de inte. Vi fick gå lite fram och tillbaka innan vi hittade rätt, men det var det värt!

Proef får man allt serverat i syltburkar. Vi åt äppelpaj på burk och drack latte ur burk. Gott och vackert för både öga och mage! Passa på att ta ett toalettbesök när du ändå är där, för att komma till toaletten måste du gå igenom köket - bra tillfälle att kika lite extra. Toaletten var fylld av polaroidbilder på gäster. Rekommenderas verkligen! Gosschalklaan 12, Westergaspark

image547image549image548

Vem kunde ana att Amsterdam har världens finaste kyrka? Inte trodde vi det eftersom vi missade den förra gången. Se så vackert! De Krijtberg kändes nyligen renoverad eftersom målningarna var fantastiskt fina. Gå dit för lite andlighet eller för att vila fötterna en stund! Singel 448

image550image551image552


Kitsch Kitchens site hade jag besökt tidigare men jag kopplade inte att det var samma förrän jag kom hem. Måste besökas om man på något sätt gillar retro, kitsch och blommor. Rozengracht 8-12.

Glöm inte att ta en tur med canalbussarna förresten! Visst är det en turistfälla men man får sig lite guidning samtidigt som man ser staden från vattnet. Kan vara bra att ta till om det regnar. Passa på att byta båt vid City Hall och ta en sväng på marknaden där -  en marknad med ovanligt hög kvalité för att vara marknad, men det är ändå en marknad...

Gå till den stora, gröna sköna Vondelpark en helgdag och spana in Amsterdamborna på ledighet. Inte dumt alls. 

Bra och trevligt hotell med perfekt läge i staden som även har lägenhet att hyra ut, billigt. Hotel Hoksbergen.  


Flitiga Myran
tipsade om en emaljbutik, och eftersom en i sällskapet hade uttryckt önskan om emaljmuggar susade vi dit. Det blev en extra tur ut i ett område som vi inte annars hade gått till. Allt som fanns i butiken såg vi sen mitt inne i stan men till högre priser. Hur som helst var det kul att komma in i den här lilla specialaffären. Swelinckstraat 15

 

I Amsterdam finns såklart en butik, de Witte TandenWinkel, som bara säljer tandborstar i alla möjliga och omöjliga varianter. Kanske behöver du en ny resetandborste? Runstraat 5


Cortina papier
får bli mitt sista tips för nu. Här finns massor med inslagspapper och fina, fina skrivböcker. Om du tar dig dit så hittar du garanterat en hel massa trevliga och skoj butiker på vägen eftersom den här gatan och de runt om kvarteret är proppade med just sådana. Sia tipsade. Reestraat 22    

- en karaff med hål

image546

Och sen blev jag visst förälskad i den här karaffen - undrar lite dock över det där med diskning. Hur som helst så finns den på La Redoute som har rea nu. Denna
karaff kostar 220 spänn (kostade tidigare 339.-).

- glada prickkuddar

image544image545
Dessa kuddar passar tyvärr inte hemma hos mig men om de hade gjort det så hade jag köpt dem bums! Billiga var de också - 99 kronor för två, finns att köpa
här.

- magnetisk lampa

image543

Jag gillar den här lampan och idén - man köper kuberna fyra och fyra och eftersom det är magnetiska är de lätta att fästa ihop till det mönstret man är sugen på för stunden. Det bästa är kanske att man bara behöver en sladd för upp till tolv kuber. Designen heter Elisabeth Hertzfeld och de säljs hos amerikanska
Generate.

- bestick i fickan

image542

Bra storlek för bestick i fickan! Dessa hade vi behövt i Amsterdam eftersom det aldrig ingick bestick om man köpte sig en sallad i affären eller på en restaurang för att ta med och äta i en park. Vad bortskämd man har blivit - i Sverige var det ju inte alltför många år sen man oftast fick stå för besticken själv - medans de nu, nästan alltid, kommer med per automatik.

Designen står
Ineke Hans för.

- trädkojesäng

image541

Man blir lite sugen på att bygga en sån här va? Kan ju inte vara helt svårt att knåpa dit lite brädbitar på en redan befintlig säng - men annars kan man köpa en
här.

- bildtapeter

De här tapeterna/väggdekorationerna är på inget sätt nya men ack som tuffa och inspirerande. Och eftersom de kommer från Holland så kan jag ju låta bli att pryda min blogg med dessa fina. Från Inka - det finns maaaaassor med olika tapeter att välja mellan.

177762-537177762-538
177762-540177762-539


- ballonglampa

Ballonglampan är precis vad som det låter; en ballong med en lampa i. Lampan är en batteridriven LED-lampa och ska visst ha en brinntid på minst 100 timmar. Snyggt! Japanska Kyouei Design står för produkten.

image536

Hittade via Sub-studio design.


- droog design

Jomenvisst stack vi in på Droog Designs showroom. Och visst var det lite skoj att se saker som man bara har sett på nätet. Jag tjuvfotograferade lite i en undangömd vrå. Gillar ju deras genomtänkta kakellösningar till kök och badrum, som jag har bloggat om tidigare.

image534image535

- sisådär

Nu har jag jobbat ikapp, haft trädgårdsfest och försmäktat i värmen och är sugen på att blogg igen. När jag kom hem från Amsterdam kände jag mig som förälskad! Vilken underbar stad! Jag upprepar - åk dit!

Ett litet urval av bilder:

image528image529image530image531image532image533

- hemma igen!

Åh jisses vad underbart vi har haft det. Huvudet svämmar över av alla intryck. Amsterdam är verkligen totalt fantastiskt! Åk dit!

Jag kommer att sammanställa lite superbraiga tips här såsmåningom, pust. Vi har hunnit med så otroligt mycket. Tack till de som har tipsat, vi hann bocka av en hel del må jag säga. En del var planerade, en del blev bara: "nämen hoppsan, är vi här?". För det är nämligen mycket av det som Amsterdam handlar om: "här känner jag igen mig, jag tror att vi gick här igår" (det kan då vara så att man gick där igår eller lika gärna vara att alla hörn ser nästan likadana ut). 

Till
Sia: Tack! Vi var på konserten! Vi kom för sent för att egentligen se något men vi fick en skön slapp stund i gräset precis utanför. Och vi lämnade förresten ett meddelande till dig på ett av dina tipsade ställen. Ledtråd, se bild.  ;)

image526

- amsterdam!

HURRA! Nu är det äntligen dags! Imorgon tar flyget oss till Amsterdam!

Supertrevliga 
Sia som är en Amsterdamtjej med bloggen Siagrafica  - har varit så snäll och sammanställt en fantastisk lista på ställen att besöka. Det är verkligen roligt att resa iväg med tips från en livs levande människa, som verkar ha ungefär samma intresse och smak, i bagaget.

Så - jag vill önska alla en trevlig helg med hopp om underbart väder. Själv ska jag bara myyysa och låta mig inspireras. Jag hoppas att jag har mycket att berätta när jag kommer hem! Hejdå och vink!

image524

- shwe-shwe poppis

image522image523

Idag hade jag äran att stifta bekantskapen med 
Shwe-Shwe Poppis - dessa gosedjur är uppsydda efter teckningar gjorda av barn som går på en förskola i Soweto.

"Dockorna sys av mödrar eller mor- och farmödrar till barnen. Varje docka är uppkallad efter det barn som ritat modellen, t.ex. Hope eller Faith. Dockorna kommer i tygpåsar och med dem följer en bild av och lite information om tecknaren." 

Charmiga va? Finns hos babyshop.se som numera också har en liten butik på Bondegatan 75.

- om virkning förresten

TIPS: Om någon nu är intresserad av att lära sig virka så hittade jag den bästa av böcker på biblioteket. Ett verkligt fynd för en nybörjare! Den tar upp ALLT man kan önska sig.

image521

Virkboken av Heidi Fuchs och Maria Natter är utgiven på ICA-förlaget 1988.

(och om någon har ett exemplar som är till salu så är det bara hojta till!)

- det blev ingen filt

Inte blev det någon robot och inte heller någon färdig skallra utan det blev börsar. Många. Bara två är dock helt färdiga. Den brun/rosa är numera lagd på postlådan, en liten kusin som tar studenten ska få den med några lotter i - tyvärr kan jag ju inte vara med på skivan eftersom jag är annorstädes. Men hursomhelst - jag funderade på vad jag tyckte var kul med virkning och summan av det blev dekorerade börsar - helt enkelt. Så nu tillverkas det minsann!

image520


- shampoodle

Shampoodle gör charmig och sköna barnkläder för 0-4 år i 100% bomull. Förrutom att de är väldigt fina och perfekta ur genusperspektiv, är de fiffiga - den långa ribbade mudden i arm och ben gör att de kan användas i över tre storlekar.

177762-518177762-517

Tillverkas av ´N´Other Thing som även har en webbshop.